La 44a edició de la Festa de la Ratafia ha tancat amb un ple absolut a les activitats organitzades, una seixantena, en una edició marcada per un nou rècord de participació al concurs de ratafies casolanes. Fins a 314 produccions d’aquest licor, arribades de 96 municipis diferents, s’han presentat al concurs més antic de Catalunya. La guanyadora del concurs ha estat Paula Joan, de Palamós, i en segon i tercer lloc han quedat Fina Vilert i Robert Gesti, tots dos de Santa Coloma de Farners. Durant la gala de la ratafia també es va proclamar a Jaume Guinovart, mestre ratafiaire i ànima de la Fira de la Ratafia de Centelles, com a Confrare d’Honor.
Durant tot el cap de setmana milers de visitants han passat pels diferents espais de la Festa de la Ratafia, considerada una de les fires temàtiques més importants de Catalunya i que amb 44 anys d’història continua sorprenent amb experiències innovadores i atrevides.
Les propostes gastronòmiques que s’han celebrat a l’Espai Ratafiàrium han tingut un ple absolut. El dissabte es va celebrar la primera edició del concurs de cuina amateur Fogons de Ratafia, amb una alta participació de famílies i grups d’amics que van cuinar en directe receptes amb la ratafia com a fil conductor. I més tard, un nou ple absolut per seguir el taller d’elaboració de xuixos, amb el mestre pastisser Quim Trias, guanyador del concurs del millor xuixo del món aquest any. I avui diumenge, nova demostració de la popularitat d’aquest espai gastronòmic, amb el cuiner Jordi Ávila i el seu taller de cuina amb ratafia sota el segell de Girona Excel·lent.
Un dels grans moments d’aquesta edició ha estat la presentació oficial de la Ratafia Cabrera, que ha comptat amb la participació de la Maria Canaleta, de 105 anys i neta de la creadora d’aquesta recepta. Una proposta singular que ha estat un èxit de vendes d’ampolles i que connecta territori, història i tradició a través d’una recepta del segle XIX. El projecte, impulsat pels Amics del Castell de Montsoriu, la Confraria de la Ratafia i la Cooperativa La Sobirana, ha emocionat el públic amb la seva història i amb una ratafia única feta amb 39 plantes del Montseny, les Guilleries i el Collsacabra.
També ha destacat la presentació del nou llibre del gastrònom Jaume Fàbrega, així com la conversa amb les autores de “Les plantes de la ratafia” i la conferència del caputxí Fra Valentí Serra, que ha compartit la seva saviesa sobre els licors monàstics i pairals.
Els tastos guiats han tornat a captivar els amants de la ratafia, enguany amb la participació de Marta Cortizas, sommelier d’El Celler de Can Roca i recentment guardonada com a millor sommelier d’Espanya 2025.
A tot això s’hi han sumat activitats participatives per a tots els públics: la mostra de ratafies artesanes a la plaça Farners, correfocs, cercaviles, tallers familiars, litúrgies i concerts que han fet vibrar tota la ciutat durant quatre dies frenètics.
Amb un excel·lent balanç per part de l’organització, Santa Coloma de Farners tanca la 44a Festa de la Ratafia amb un nou èxit col·lectiu, consolidant-se com el gran epicentre del món ratafiaire.
